Update Excellente kunststofverwerking opleidingsmethodiek (MKB!DEE)

Daar sta je dan met alle goede bedoelingen

Vol goede moed gaan we van start: MKB!dee “Excellente kunststofverwerking opleidingsmethodiek” begint in december 2019 meteen met het optuigen van een opleidingsbouwproces van hun Excellente kunststofverwerking opleidingsmethodiek. Een compleet nieuwe opzet ontwikkelen voor het opleiden van nieuwe en bestaande medewerkers op de werkvloer is het doel. In een ‘actief on-the-job’ modulair trainingsprogramma. Dan komt Corona en valt de boel stil. Tijd voor een tussenstand.

Uitdaging
Eric Hoff, directeur GBT Opleidingen: “Het programma dat we bouwen wordt een combinatie van werkplekgerichte trainingsmodules en kennismodules die we overwegend via video-‘how its made’ (YouTube achtige) wijze aanbieden. Daarnaast maken we van het aanbod een doorgroeimodel. Dat betekent dat medewerkers een leerpad krijgen aangeboden dat kan worden gebruikt voor onervaren nieuwe medewerkers, vakvolwassen operators en leidinggevenden op de werkvloer. Deze opleidingsaanpak wordt nu nog nergens geboden in de wereld van spuitgietbedrijven. En medewerkers op de werkvloer staan in zijn algemeenheid niet bepaald te trappelen om uit zichzelf te gaan leren. Dus dat is onze uitdaging: een aanpak uitrollen waarmee iedereen gemotiveerd aan de slag gaat en die daadwerkelijk leidt tot het gewenste resultaat voor zowel bedrijf als medewerker.”

Vaststellen kaders
“Begin 2020 zijn onze bouwers, samen met vakinhoudelijke specialisten van Else Plastic en De Wit Plastic, enthousiast gestart met het vaststellen van de kaders. Welke onderdelen moeten in de opleiding, welke digitale tools hebben we nodig en welke zijn er? Wie is betrokken en hoe kunnen we het zo bouwen dat het straks in de sector met 110 bedrijven kan worden gebruikt? Hoe krijgen we daarin zo veel mogelijk specifieke bedrijfsonderdelen om te herkennen en te leren? De eerste contouren werden al snel helder en opgetogen gingen we ermee aan de slag.”

Abrupt stilgezet
“En toen werd Nederland, medio maart 2020, geconfronteerd met Covid-19. Tja, daar sta je dan met alle goede bedoelingen om het samen goed en binnen het gestelde tijdsbestek te bouwen. Dat was een enorme klap. Vooral de eerste weken waren cru.

 

Binnen de bedrijven werden medewerkers ziek en bleken besmet te zijn met het coronavirus, de samenwerking werd abrupt stilgezet. De werkplek was niet meer toegankelijk voor onze opleidingsbouwers dus we konden niet verder. Niets aan te doen.”

Trots
“Gelukkig zit er weer beweging in en zijn de afgelopen weken kleine stappen voorwaarts gezet. De bedrijfsdeuren gaan open, we kunnen weer aan de slag. We streven er uiteraard naar om onze doelen te halen. Dat we enige vertraging oplopen zal niemand verbazen. Maar we houden de moed erin en inmiddels ontwikkelen we mooie leermodules op het vlak van onboarding, werkplekmodules en kennismodules. En daarbij ben ik ontzettend trots op iedereen die, ondanks de nog belemmerende factoren zoals de anderhalve meter afstand, super gemotiveerd is om onze gezamenlijke inspanning tot een groot succes te maken! Dus we komen er wel, daarvan ben ik overtuigd. Wordt vervolgd!”

MKB!DEE MKBIDEE Else en de Wit Plastics bedrijfsopleidingen Excellente kunststofverwerking opleidingsmethodiek

Dit artikel is terug te vinden op de website van MKB!DEE.