Niels' Blog #2

De ontwikkeling van leersnacks.nl

‘We willen iets extra’s doen voor onze klanten’. Met deze opmerking kwam mijn leidinggevende begin 2019 naar mij toe. En nu, terugkijkend op de constructie van een nieuw platform met 26 micro-learning modules, moet ik zeggen dat dit goed is gelukt…

Even voor de goede orde; Leersnacks is speciaal ontwikkeld voor de medewerkers van onze klanten.  Het is een online platform waarin 26 kleine behapbare leersnacks worden aangeboden. Gebruikers kunnen onbezorgd, zonder gevolgd te worden, op ieder device door het platform navigeren.

Het idee

Wij, en daarmee bedoel ik het team van GBT Opleidingen, hebben veel kennis in huis. Deze kennis uit zichzelf bijvoorbeeld in fysiek uitgewerkte elektromodules uit het verleden, de kennis van onze opleidingskundige én ons algemeen beeld van de opleidingsbranche. Deze bron van data, kennis en kunde zouden wij graag met mensen willen delen, om dus dat ene extraatje te geven.

Om dit allemaal toegankelijk te maken voor anderen, moest er een ‘platform’ gebouwd worden waar deze kennis visueel aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk wordt aangeboden.

marketingactiviteiten

Een website genaamd Leersnacks

Ik heb ervaring met het bouwen en onderhouden van websites, dus ik ging doen waar ik me thuis in voelde; ik ging het platform in de vorm van een website bouwen.

Parallel zijn we gaan brainstormen over de naam van het platform. Kennispoint, De Content-Bibliotheek en veel andere creatieve namen hebben de revue gepasseerd. Uiteindelijk hebben we gekozen voor ‘Leersnacks’. De naam past bij het grotere geheel, want het platform zal opgebouwd worden in meerdere thema’s, meerdere onderwerpen en meerdere micro-learning modules (‘snacks’). Samen met een extern branding/marketingbureau hebben we een bijpassende huisstijl ontworpen.

Bouwen, verzamelen en live-gaan

Vele uren hebben een collega en ik samengewerkt aan deze complexe website. We begonnen letterlijk met een lege pagina en bouwden hem van onderaf op. Nieuwe kleuren, nieuwe animaties en nieuwe functies zijn ontwikkeld om te komen tot waar we nu zijn gekomen.

Het vullen van de snacks (de inhoud waar het eigenlijk allemaal om gaat), was en is een essentieel onderdeel tijdens het bouwen van Leersnacks. Samen met het projectteam zijn we gekomen tot 6 thema’s met onderliggend 26 leersnacks. Aangezien ieder persoon binnen het team een eigen specialisme heeft, kreeg iedereen de opdracht om over dat desbetreffende onderwerp een introductie, een inhoudelijk stuk, een aantal video’s en een vragenlijst op te stellen. Al deze informatie vormt de kern van de leersnacks.

Nu het platform compleet en getest is, is het tijd om naar de publicatie toe te werken. We gingen terug naar de basis en kwamen weer terug bij dat ‘iets extra’s doen’. We wilden het dus aantrekkelijker verpakken en op een speciale manier met mensen delen. Uiteindelijk hebben we een doos ontworpen in de huisstijl van Leersnacks met daarin posters, a5-standaardjes, een zakje leersnacks (snoep) en een mooie brief. Eind september 2020 was het zo ver, de dozen zijn verstuurd naar bijna 30 klanten/partners.

De toekomst en versie 2.0

Ik hoop in de toekomst iets te kunnen doen met de ervaringen van gebruikers over een langere periode. Hiermee kunnen we ons platform professionaliseren en de ervaring van gebruikers verbeteren.

Zoals je waarschijnlijk hebt gelezen, is het niet allemaal simpel en ondoordacht geweest. ‘Iets extra’s doen’ heeft geleid tot een compleet nieuw platform (website).

Met dit platform kunnen wij iets extra’s bieden aan onze klanten, kunnen onze klanten hun medewerkers kennis laten maken met moeilijke onderwerpen en kunnen deze medewerkers onbezorgd rondsnuffelen en gebruik maken van onze kennis.

Zo is de cirkel rond.

Ook toegang krijgen tot gratis leersnacks?